NOWALIJKI – WIOSENNE ODRODZENIE NA TALERZU
Przypomnij sobie moment, w którym po bardzo długim okresie oczekiwania na coś, w końcu to dostałeś. Czy to nowa gra komputerowa, która po wielu miesiącach tworzenia nareszcie trafia do sprzedaży, albo upragniony urlop po wyczerpującej i ciężkiej pracy.. co wtedy czułeś?
Tak samo my – pasjonaci kuchni, z niecierpliwością oczekujemy na pierwsze wiosenne warzywa, które urozmaicają potrawy, nadają im atrakcyjnej świeżości, a do tego są smaczne i przyjemnie chrupkie. I w końcu są- nowalijki, kuszące kolorem i kształtem, prawdziwe bomby witaminowe!
Na jakie warzywa jest teraz sezon? Do sklepowego koszyka pakuj przede wszystkim szczypiorek, sałatę, cebulę dymkę, natkę pietruszki, rzodkiewkę, młodą marchewkę, ogórki, pomidory oraz rzeżuchę.
Temat nowalijek może budzić niemałe kontrowersje, a to dlatego, że mogą zawierać nieco więcej pozostałości środków ochrony roślin niż warzywa z pełni sezonu. Jednak są sposoby na to, aby jedzenie nowalijek było w pełni bezpieczne.
Jak postępować z nowalijkami, aby czerpać z nich same korzyści? Przestawiamy nowalijkową instrukcję bezpieczeństwa:
Kupuj nowalijki EKO
Rośliny uprawiane w systemach ekologicznych produkuje się bez chemicznych środków ochrony roślin, dlatego młode warzywa z upraw eko mają znacznie mniej szkodliwych substancji
Wybieraj
warzywa wyglądające naturalnie, średniej wielkości, jędrne i bez widocznych przebarwień
Umyj je dokładnie
Moczenie warzyw średnio przez 30 minut oraz ich dokładne umycie pozwala pozbyć się około 20% ilości azotanów, które rozpuszczają się w wodzie
Odrzuć kilka zewnętrznych liści z sałaty
bo w nich pozostałości pestycydów zbiera się najwięcej
Obierz ze skórki
warzywa korzeniowe
Gotuj
ugotowane nowalijki zawierają mniej azotanów
Nie trzymaj nowalijek w foliowej torebce
wyłóż je na wilgotny ręcznik papierowy i przechowuj w lodówce
Zwracaj uwagę na wygląd warzyw
nie powinny mieć żółtych liści, które wskazują na użycie silnych nawozów.
Nowalijki są zdrowe i warto je jeść. Aby jednak w pełni wykorzystać ich potencjał, należy kupować je z dobrego źródła, odpowiednio myć i przechowywać.
Zaciekawiony? Więcej o uprawach nowalijek oraz o ich wartościach przeczytasz w poniższych artykułach:
http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/nowalijki-apetyczne-ale-czy-zdrowe/https://faktyozywnosci.pl/nowalijki-co-to-jest-czy-warto-je-jesc/
https://media.sggw.pl/aktualnosci/441847/szklarniowe-nowalijki-zdrowe-czy-trujace