Ekologiczny catering na eventy: jak łączyć smak z odpowiedzialnością za środowisko?
Segregujesz śmieci i stosujesz torby wielokrotnego użytku? Jeśli chcesz zminimalizować wpływ na środowisko, zadbaj również o odpowiedni catering. Eco rozwiązania w cateringu eventowym to świetny sposób na to, aby połączyć pyszne smaki z odpowiedzialnością za naszą planetę. Sprawdź, jak to wygląda w praktyce.
Dlaczego eko rozwiązania są ważne w cateringu?
Ekologia to nie chwilowy trend, ale konieczność. Ilość generowanych odpadów sprawia, że Ziemia może stać się wkrótce ogromnym wysypiskiem śmieci. Naukowcy ostrzegają też przed zmianami klimatycznymi, które w ostatnim czasie nabierają tempa. Aby z tym walczyć, niezbędne jest wdrażanie proekologicznych rozwiązań w każdej dziedzinie życia. Coraz więcej mówi się także o tym, jak istotna jest ekologia w gastronomii. Dlaczego? Zastanów się, jak dużym obciążeniem dla środowiska jest event. Wielorazowe opakowania zaśmiecają przyrodę. Z kolei nierozsądne gospodarowanie surowcami powoduje ich marnotrawienie. Dochodzi do tego jeszcze transport, wysokie zużycie prądu i wody oraz wiele innych kwestii.
Czy troska o środowisko powinna wykluczać organizację eventów? Nie. Wystarczy wprowadzić odpowiednie, ekologiczne rozwiązania, które zminimalizują wpływ na środowisko. Jednym z nich eco catering, który zatroszczy się o samopoczucie gości, a jednocześnie nie będzie zanieczyszczać przyrody. Decydując się na taki catering, budujesz również pozytywny wizerunek firmy. To rozwiązanie, które przynosi same korzyści.
Jak wygląda ekologia w cateringu eventowym?
Na czym polega ekologiczna kuchnia? W przypadku cateringu liczy się zarówno rodzaj wykorzystanych składników, jak i sposób przygotowania, dostarczenia oraz serwowania potraw. Wszystkie te elementy powinny skupiać się na zmniejszaniu negatywnego wpływu na środowisko, oszczędzając w ten sposób surowce i redukując ilość odpadów. Jakie konkretne działania mogą za tym stać? Sprawdź, jak to robimy w Lunch Service.
1. Catering bez plastiku
Opakowania ekologiczne do żywności to coraz popularniejsze rozwiązanie. Dlaczego warto je stosować? Tworzywo sztuczne rozkłada się przez setki (a czasami nawet tysiące) lat. A to oznacza, że żaden wyprodukowany do tej pory plastikowy przedmiot nie uległ jeszcze naturalnemu rozkładowi. Aby odciążyć środowisko, lepiej wykorzystywać ekologiczne opakowania jednorazowe zamiast plastikowych sztućców, talerzyków oraz pojemników. Warto zauważyć, że podczas eleganckich eventów plastik byłby też zwyczajnie nie na miejscu.
Przy uroczystych bankietach warto zrezygnować z opakowań jednorazowych i postawić na naczynia wielorazowe. To również catering bez plastiku, który dba przy okazji o odpowiednią oprawę wydarzenia. W Lunch Service, decydując się na odpowiedni pakiet, możesz zamówić catering razem z zastawą porcelanową – elegancko i ekologicznie.
2. Stosowanie zasady zero waste
Oszczędne gospodarowanie surowcami to podstawa ekologii. I dlatego tak ważna jest zasada zero waste w gastronomii. Co to oznacza? Zgodnie z nią nic się nie marnuje. Każdy produkt jest maksymalnie wykorzystywany, przez co nie trzeba wyrzucać jedzenia. Niezbędne do tego jest zaś kreatywne planowanie jadłospisu. Dzięki temu posiłki są ekologiczne, wartościowe oraz pyszne.
3. Produkty od sprawdzonych dostawców
Ekologia w kuchni to również krótki łańcuch dostaw. Jak można to rozumieć? Dbając o środowisko, należy zwracać uwagę na drogę, jaką pokonują surowce. Im jest krótsza, tym lepiej – długi transport wiąże się ze zwiększoną emisją spalin, które zanieczyszczają środowisko. Ekologiczny catering bazuje na lokalnych produktach dostarczanych przez sprawdzonych dostawców. Zmniejsza się w ten sposób ślad węglowy, a jakość surowców jest nieporównywalnie większa.
Pyszny smak i ekologia – jak je połączyć?
Catering eventowy, który troszczy się o środowisko, może zachwycać jednocześnie wspaniałym smakiem i wyglądem potraw. Jak więc znaleźć taki catering ekologiczny? Warszawa już niejednokrotnie mogła się przekonać, jakie arcydzieła wychodzą spod rąk mistrzów kuchni Lunch Service. Nasz catering eventowy to m.in. lunch przekąskowy, gorący bufet, fingerfood, desery oraz znacznie więcej. Troszczymy się o ekologię, więc cały czas wdrażamy rozwiązania przyjazne środowisku. Smak potraw zachwyci nawet najbardziej wymagające osoby, a różnorodne propozycje bez problemu dopasujesz do swojego gustu i charakteru wydarzenia. Dbaj o ekologię i zorganizuj event z Lunch Service!