Catering firmowy: jak stworzyć menu dostosowane do różnych diet?
Zamawiając catering dla firm, warto pamiętać, że diety wykluczeniowe cieszą się coraz większą popularnością. W końcu serwowane dania powinny spełniać oczekiwania wszystkich osób. Co więc zrobić, aby tak się stało? Sprawdź, jak dopasować menu do upodobań dietetycznych i różnych styli żywienia.
Jakie są najpopularniejsze diety?
Model odżywiania jest obecnie niezwykle indywidualną kwestią. Wiele osób rezygnuje ze spożywania określonych składników m.in. ze względów zdrowotnych (np. w przypadku alergii pokarmowych), światopoglądowych lub dietetycznych. Dlaczego należy mieć to na uwadze, przygotowując catering firmowy? Istnieje spore prawdopodobieństwo, że wśród uczestników spotkania znajdą się osoby stosujące dietę:
● wegetariańską – wyklucza jedzenie mięsa,
● wegańską – rezygnacja ze spożywania jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego (również jajek),
● bezglutenową – potrawy nie mogą zawierać glutenu,
● bezlaktozową – dania bez dodatku laktozy,
● bez cukru – zakłada rezygnację z cukru w jakiejkolwiek postaci.
Lista wykluczanych składników jest dość długa, co powoduje, że opracowanie idealnego menu może wydawać się prawdziwym wyzwaniem. Potrzeby dietetyczne są niezwykle różnorodne, a jeśli nie dopasujesz do nich cateringu, goście mogą poczuć się urażeni.
Catering z wyłączeniami produktów – inspiracje
Jak przygotować menu odpowiadające indywidualnym oczekiwaniom każdej osoby? Jeśli w wydarzeniu bierze udział większa liczba gości, nie jest możliwe przygotowanie oddzielnych posiłków. Istnieje jednak znacznie prostszy sposób. Klucz to różnorodność potraw oraz catering z wyłączeniami produktów. Polega to na zaproponowaniu kilku wariantów dań każdego posiłku z uwzględnieniem najpopularniejszych wykluczeń żywieniowych.
Wszystkie potrawy powinny być odpowiednio oznaczone – należy wskazać listę składników oraz podać nazwę diety (np. wegańska, bezglutenowa). Jak może to wyglądać w praktyce? Sprawdź nasze rozwiązania.
Śniadanie biznesowe
Jak dopasować catering do różnych diet, jeśli przygotowujesz śniadanie biznesowe? Warto zdecydować się nie tylko na klasyczne propozycje śniadaniowe, takie jak croissanty, pancakes lub granola z jogurtem i owocami. Aby mieć pewność, że każdy gość będzie usatysfakcjonowany jadłospisem, włącz do menu również propozycje uwzględniające najpopularniejsze wykluczenia dietetyczne. W Lunch Service możesz skorzystać z różnych opcji. Jeśli masz pewność, że wśród uczestników spotkania będą osoby, które nie spożywają mięsa, zdecyduje się na cały pakiet śniadania biznesowego w wersji wegetariańskiej (w wariancie podstawowym lub z kawą i herbatą). W innej sytuacji dobrym pomysłem jest dieta z wyborem menu, gdzie samodzielnie dobierasz wszystkie potrawy.
Przekąski ciepłe i zimne
Dostosowanie posiłków do diety nie jest skomplikowane w przypadku przystawek. Oferujemy cale bogactwo przekąsek ciepłych i zimnych (także w formie fingerfood) w kilku wariantach dietetycznych. Tworząc menu, które będzie odpowiadać osobom stosującym diety, wystarczy uwzględnić w nim np.:
● mini wrapy wegańskie,
● wege burgery,
● bezglutenowy i bezlaktozowy vegan bowl,
● wegańską sałatkę tabbouleh.
Pyszne dania wege i vegan przypadną do gustu nawet osobom, które na co dzień jedzą mięso. Catering z wyborem dań dopasowanych do różnych diet to zarówno dietetyczne zamienniki klasycznych potraw (np. burgery), jak i nowoczesne dania (np. vegan bowl lub sałatka zen).
Desery
Posiłki do konkretnych diet to również desery. Słodkości nie może zabraknąć podczas żadnego firmowego wydarzenia, bez względu na to czy jest to śniadanie, lunch, czy elegancki bankiet. Jakie słodkości zaserwować, aby zachwycić każdą osobę, nawet w przypadku specyficznych wymagań dietetycznym? Poza tradycyjnymi łakociami możesz podać np. wegańskie praliny i tartaletki oraz bezglutenowy mus czekoladowy. Dobrym wyborem są również słodkości bez dodatku cukru, jak choćby wegańska chia na kruchym bananowym spodzie.
Menu, które zadowoli wszystkich gości
Chcesz, aby wybrane menu przypadło do gustu każdej osobie, która pojawi się na firmowym wydarzeniu? Postaw na różnorodność i włącz do jadłospisu potrawy przygotowane zgodnie z założeniami najpopularniejszych rodzajów diet. W Lunch Service oferujemy duży wybór takich potraw. Możesz zdecydować się na m.in. dania wegańskie i wegetariańskie, bezglutenowe oraz bez laktozy. Proponujemy nawet wykwintne słodycze bez cukru. Sprawdź nasze pełne menu i odnieś sukces!