Trendy cateringowe na eventy biznesowe
Catering biznesowy nie stoi w miejscu, ale wciąż się rozwija. Cały czas pojawiają się też kolejne trendy, wyznaczające nowe kierunki w gastronomii. Które z nich mają obecnie największe znaczenie? Poznaj najnowsze trendy w cateringu biznesowym i sprawdź, jakich potraw nie może zabraknąć podczas eventów.
Najważniejsze trendy w cateringu eventowym
Trendy cateringowe skupiają się obecnie wokół zapewnienia uczestnikom wydarzenia jak największego komfortu. Dotyczy to zaś nie tylko rodzaju podawanych dań, ale również sposobu serwowania. Kolejna sprawa, która wysuwa się na pierwszy plan to dopasowanie potraw do indywidualnych preferencji zaproszonych gości, a także rodzaju stosowanych przez nich diet. Spore znaczenie ma poza tym atrakcyjny wygląd dań, które mają prezentować się nowocześnie i elegancko. Jakie trendy możesz więc wykorzystać podczas następnego przyjęcia? Sprawdź propozycje Lunch Service.
1. Fingerfood
Komfort spożywania potraw to jeden z najważniejszych czynników, który powinien uwzględniać catering. Trendy na eventy biznesowe troszczą się zaś o wygodę poprzez m.in. potrawy typu fingerfood. Co to takiego? Nazywa się w ten sposób dania, które spożywa się bez użycia sztućców. W Lunch Service proponujemy m.in. tartaletki, tartinki oraz klasyczne kanapki bankietowe. Fingerfood to małe porcje (na jeden kęs), co dodatkowo ułatwia ich spożycie.
2. Dania wegańskie
Coraz więcej osób decyduje się na wykluczenie z diety składników pochodzenia zwierzęcego. Dlatego cateringowe trendy to również potrawy wegańskie w różnorodnej odsłonie. Są to zarówno przystawki, jak i gorący bufet oraz desery. Catering wegański w naszym wydaniu to wysoka jakość składników oraz atrakcyjna forma podania. Dzięki temu oczaruje nawet miłośników dań mięsnych.
3. Potrawy bez cukru
Zdrowa dieta często oznacza całkowite wykluczenie cukru. Wiele wskazuje na to, że nie jest to wcale chwilowa moda. Trendy na cateringu dotyczące dań bez dodatku cukru mają szanse zostać z nami na dłużej, a być może nawet na stałe. Jakie potrawy mogą nie zawierać cukru? Co ciekawe, są to nie tylko dania główne lub przystawki, ale również desery. Słodkości tego typu są komponowane w ten sposób, aby zachwycać smakiem i wyglądem. To desery, które można jeść bez wyrzutów sumienia, troszcząc się o swoje zdrowie i sylwetkę. Goście na pewno docenią ich obecność na evencie.
4. Catering bezglutenowy
Kolejny składnik, z którego rezygnuje wiele osób to gluten. I dlatego na eventach biznesowych serwuje się obecnie catering gluten free. Bezglutenowe dania przypadną do gustu nie tylko osobom, które nie mogą spożywać tego białka z powodów zdrowotnych, ale również unikającym go z innych przyczyn. Decydując się na ich podanie, warto pamiętać o stosownym oznaczeniu (ułatwisz gościom prawidłową identyfikację potraw).
5. Menu tematyczne
Trendy w cateringu, które można zaobserwować na eventach biznesowych to także menu tematyczne. Szczególnie popularny jest obecnie jadłospis nawiązujący do światowych kuchni. Możesz zaserwować gościom np. francuski, włoski lub azjatycki bufet gorący. Ciekawym rozwiązaniem są też specjalności kuchni staropolskiej podane w nieco unowocześnionej formie. Menu tematyczne możesz połączyć z odpowiednią muzyką oraz dekoracjami. Całość będzie harmonijna i intrygująca.
6. Efektowna dekoracja potraw
Podczas organizowania biznesowych przyjęć, coraz więcej uwagi poświęca się dekoracji dań. Jak powinny więc wyglądać? Nowocześnie oraz wytwornie. Warto przy tym pamiętać, że wszelkie ozdoby umieszczane na potrawach muszą być jadalne. Mogą być to np. owoce, warzywa, kwiaty, a także misterne wzorki uformowane np. z czekolady. Liczy się precyzja oraz oryginalność. Pięknie ozdobione dania skutecznie przykuwają wzrok oraz zachęcają gości do ich spróbowania.
Menu zgodne z najważniejszymi trendami cateringowymi
Nowe trendy w cateringu sprawią, że event biznesowy zyska jeszcze bardziej efektowną oprawę. Troszczą się także o samopoczucie gości oraz dbają o to, aby wśród serwowanych dań każdy znalazł coś dla siebie. Jak wykorzystać je w praktyce? W Lunch Service znajdziesz propozycje, które bez problemu dopasujesz do własnych preferencji oraz upodobań gości. Dania bezglutenowe, bez dodatku cukru, fingerfoods, a także klasyki światowej kuchni sprawią, że event zmieni się w niezwykłe doświadczenie kulinarne. Dodając do tego efektowne dekoracje, możesz mieć pewność, że osiągniesz sukces.