Sztuka serwowania: jakie potrawy wybrać na elegancki bankiet firmowy?
Bankiet firmowy to oficjalna okazja o eleganckim charakterze. Organizując takie wydarzenie, należy więc zadbać o odpowiednią oprawę. Jednym z najważniejszych elementów jest dobrze przemyślane menu. Które potrawy sprawdzą się na firmowym bankiecie i jak je serwować? Sprawdź nasz poradnik.
O czym pamiętać, planując menu na firmowy bankiet?
Firmowy bankiet może przyjmować różne formy. Czasami jest to impreza zasiadana, jednak znacznie częściej przyjęcia tego typu odbywają się na stojąco. Jak to wpływa na menu bankietowe? W każdym przypadku istotne jest, aby serwowane potrawy miały elegancki charakter. Jeśli jest to impreza stojąca, należy jednak zwrócić uwagę na dodatkowe kwestie. Ze względu na to, że goście samodzielnie umieszczają wybrane potrawy na swoich talerzach, dania powinny być proste w nakładaniu. Zaproszone osoby będą również przemieszczać się z talerzami po sali, dlatego lepiej unikać potraw problematycznych w przenoszeniu (np. klasycznych zup). Warto zrezygnować też z dań, które zwiększają ryzyko pobrudzenia eleganckiego stroju lub pozostawiają ślady na zębach (np. jagody oraz inne owoce drobnopestkowe).
Menu dopasowane do charakteru przyjęcia
Które dania bankietowe warto podać podczas firmowego przyjęcia? Postaraj się znaleźć kompromis między tym, co efektowne a ekstrawaganckie. Serwowane potrawy mają być eleganckie, ale jednocześnie nie mogą budzić wątpliwości co do sposobu ich spożywania. Dobrze zadbać także o różnorodność – każdy powinien znaleźć w menu coś dla siebie. Sposób na udany bankiet od Lunch Service? Sprawdź poniżej.
Wykwintne dania gorące
Eleganckie potrawy na przyjęcie to m.in. sycące i efektowne dania gorące. Jak je dopasować do charakteru imprezy? Powinny być aromatyczne, a także zachwycać intrygującymi połączeniami. Warto też pamiętać, że dania bankietowe na ciepło to nie tylko mięsa. Dobrze, aby znalazły się wśród nich również ryby i warzywa, które docenią goście na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Bufet gorący powinien być też spójny, czyli utrzymany w określonym stylu (np. staropolski lub śródziemnomorski).
Pyszne przystawki
Przystawki na bankiet często cieszą się wśród gości największą popularnością. Dlatego warto zadbać o ich odpowiednią ilość oraz różnorodność. Co możesz podać? Kanapki bankietowe w różnorodnych odsłonach to sprawdzona propozycja. Idealnie sprawdzą się także fingerfood (potrawy, które je się bez użycia sztućców), w tym wytrawne tartaletki i tartinki. Dobrze, aby w menu znalazły się zarówno ciepłe, jak i zimne przekąski na bankiet. W Lunch Service znajdziesz kompletny lunch przekąskowy w postaci zestawów, a także możesz samodzielnie wybierać poszczególne przekąski na bankiet.
Desery w nowoczesnej odsłonie
Elegancki bankiet firmowy wymaga podania odpowiednich słodkości. Które desery są dobrym wyborem? Na wykwintnych imprezach królują obecnie monoporcje. Taka forma nie tylko ułatwia serwowanie potraw, ale prezentuje się wyjątkowo wytwornie. Do wyboru są m.in. monoporcje owocowe, czekoladowe, a także minibezy i słodkie tartaletki. Miłośnicy zdrowego odżywiania, docenią też słodkości bez dodatku cukru oraz owoce w słoiku. Wszystkie wymienione desery znajdziesz w Lunch Service.
Gustowna prezentacja potraw
Dania podawane na firmowym bankiecie powinny być nie tylko pyszne, ale też pięknie podane. Sztuka dekorowania potraw wymaga w tym przypadku wyczucia oraz subtelności, ponieważ ozdoby mają być efektowne, ale przy tym dyskretne. Serwowane dania zrobią dzięki temu duże wrażenie na gościach. W Lunch Service mamy na to swoje sposoby, a każde danie, które pojawia się na stole, jest dopracowane w najmniejszym szczególe. Subtelne dekoracje są idealnie dopasowane do typu potrawy oraz charakteru przyjęcia, dodając całości jeszcze bardziej wytwornego charakteru.
Pyszne i eleganckie menu, które zachwyci gości
Przykładowe menu na bankiet firmowy? W Lunch Service możesz zdecydować się na kompletne menu bankietowe lub dopasować kolejne propozycje według własnego uznania. W zależności od swoich upodobań masz do wyboru m.in. potrawy staropolskie, nowoczesne, a także inspirowane kuchnią światową (np. francuskie, włoskie, azjatyckie). Każde danie jest serwowane w odpowiednim pojemniku, dbającym o właściwą temperaturę. Atrakcyjne dekoracje oraz wysokiej jakości składniki dbają zaś o pozytywne wrażenia gości. Wypróbuj nasze potrawy bankietowe i zorganizuj przyjęcie z prawdziwego zdarzenia.