Uwaga, bardzo nam przykro, ale w tygodniu 12-16 grudnia nie jesteśmy w stanie przyjąć już Waszych zamówień.

Zamknij okno

Witaminy i ich wpływ na organizm

20 czerwca, 2024 r.

Dieta bogata w witaminy jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – można to usłyszeć od lekarzy, dietetyków oraz innych specjalistów od żywienia. Dlaczego tak jest oraz za co odpowiadają? Poznaj kluczowe witaminy i ich wpływ na organizm człowieka.

Co to są witaminy?

Witaminy to niskocząsteczkowe organiczne związki chemiczne. O tym jak ważna jest ich rola, świadczy już samo pochodzenie słowa „witamina” – vitae oznacza po łacinie życie. Wpływ witamin na organizm człowieka to przede wszystkim regulacja procesów metabolicznych zachodzących w komórkach. Nie pełnią one bowiem funkcji odżywczych lub energetycznych. Dlaczego witaminy są ważne dla zdrowia? Bez nich nie byłaby możliwa harmonijna praca organizmu. Witaminy odpowiadają zarówno za rozwój kości, przepływ krwi i odporność, jak i za np. pamięć.

Podział witamin

Witaminy mogą być pozyskiwane syntetycznie lub występować naturalnie. W większości przypadków nie są wytwarzane przez ludzki organizm, dlatego należy je dostarczać razem z pożywieniem.

Podstawowy podział witamin dotyczy ich właściwości fizycznych. Wyróżniamy w związku z tym witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) lub w wodzie (B i C). Pierwsze z nich mogą być magazynowane w organizmie. Jakie znaczenie mają te witaminy? Działanie to m.in. regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz procesów krzepnięcia krwi. Witaminy rozpuszczalne w wodzie pełnią z kolei m.in. funkcję koenzymów różnych układów, a także uczestniczą w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów.

Najważniejsze witaminy i ich funkcje

Jakie są najważniejsze witaminy i ich funkcje w organizmie? Każda witamina wywiera istotny wpływ na zdrowie, dlatego należy dbać o spożywanie ich odpowiedniej ilości. Gdzie je znajdziesz i jakie jest ich znacznie? Kluczowe witaminy i ich źródła znajdziesz poniżej.

Witamina A (retinol)

Witamina A uczestniczy w procesie widzenia, wspiera funkcje odpornościowe, wspomaga wzrost komórek oraz wpływa na rozwój kości. Źródła witaminy w jedzeniu to ciemnozielone warzywa liściaste oraz pomarańczowe owoce i warzywa. Są to m.in. marchew, dynia i natka pietruszki. Witaminę A zawierają też żółtka jaj i ser.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B to różnorodna grupa związków. Łącznie jest ich aż 8. Za co odpowiadają i jakie witaminy, w jakich produktach znajdziesz?

  • witamina B1 (tiamina) – wspiera pracę mózgu, nerwów, serca i mięśni, występuje m.in. w produktach pełnoziarnistych,
  • witamina B2 (ryboflawina) – przeciwutleniacz, dba m.in. o błony śluzowe i tkanki, zawiera ją mleko, ser, mięso i jajka,
  • witamina B3 (niacyna) – bierze udział w metabolizmie energetycznym, znajdziesz ją w drobiu i roślinach strączkowych,
  • witamina B5 (kwas pantotenowy) – pomaga rozkładać tłuszcze, cukry i białka, jej źródła to m.in. pełne ziarna i jajka,
  • witamina B6 (pirydoksyna) – ułatwia metabolizm białek, zawiera ją drób, rośliny strączkowe i orzechy,
  • witamina B7 (biotyna) – wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci, występuje w wątróbce, drożdżach i orzechach włoskich,
  • witamina B9 (kwas foliowy) – niezbędna do rozwoju wszystkich komórek ustrojowych, zawiera ją szpinak, żółtka jaj i warzywa,
  • witamina B12 (cyjanokobalamina) – dba o neurony i komórki krwi, źródła to mięso, drób, ryby i jaja.

Witamina C

Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu, wpływa na układ odpornościowy oraz pełni funkcje przeciwutleniającą. Organizm nie wytwarza ani nie akumuluje jej samodzielnie. Źródła tej witaminy w żywności to m.in. owoce cytrusowe, brokuły, szpinak, pomidory i truskawki.

Witamina E

Najważniejsze witaminy dla organizmu to również witamina E, która uczestniczy w ochronie lipidów, a także jest znana jako „witamina młodości”. Znajdziesz ją w olejach roślinnych, orzechach, rybach oraz produktach pełnoziarnistych.

Witamina D

Opisując znaczenie witamin w organizmie człowieka, nie można pominąć witaminy D. Odgrywa ona m.in. ważną rolę w chorobach szkieletowych, zapobiega chorobom autoimmunologicznym oraz reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową. Jej źródła to tłuste ryby morskie, żółtka jaj i pełnotłuste produkty mleczne.

Jak dostarczyć witaminy do organizmu?

Witaminy i ich właściwości są nie do przecenienia. Aby dostarczyć do organizmu odpowiednie ilości witamin, należy więc dbać o zbilansowaną dietę. W jaki sposób? Catering Lunch Service to wartościowe posiłki, zawierające mnóstwo cennych składników. Znajdziesz tu m.in. sałatki, zdrowy lunch przekąskowy oraz znacznie więcej. Świeże składniki i bogactwo warzyw zatroszczą się o Twoją dietę. A jednocześnie są po prostu pyszne!

Nie przekroczono minimalnej kwoty zamówienia (500.00 zł) aby wysłać zamówienie.
Zamknij
WARTOŚĆ ZAMÓWIENIA
0zł
+55.00zł*
cena netto
0zł
+67.65zł*
cena brutto
*koszt dostawy
MOJE ZAMÓWIENIE
WARTOŚĆ ZAMÓWIENIA
Podgląd do druku
MÓJ STÓŁ
0zł
+55.00zł*
cena netto
0zł
+67.65zł*
cena brutto
*koszt dostawy