Uwaga, bardzo nam przykro, ale w tygodniu 12-16 grudnia nie jesteśmy w stanie przyjąć już Waszych zamówień.

Zamknij okno

Ryby – dlaczego warto jeść?

20 czerwca, 2024 r.

Według wskazań dietetyków należy umieszczać ryby w jadłospisie co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Dlaczego warto jeść ryby? Poznaj kluczowe korzyści i dowiedz się, co zrobić, aby rybne potrawy zachwycały nie tylko prozdrowotnymi właściwościami, ale i smakiem.

Powody, dla których warto jeść ryby

Według licznych statystyk Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb. Nie jest to dobra wiadomość. Jak pokazują kolejne badania, w krajach cechujących się wysokim spożyciem ryb,  ludzie żyją dłużej, a także rzadziej zapadają na choroby układu krążenia. Wystarczy spojrzeć na Japonię, gdzie średnia długość życia wynosi 81 lat dla mężczyzn i 88 dla kobiet (według danych WHO z 2020 r.). Średnioroczne spożycie ryb w Japonii to zaś 65 kg na osobę (w Polsce zaledwie 12 kg/osoba). Potrzebujesz więcej argumentów? Poniżej znajdziesz 10 powodów, dla których warto jeść ryby.

1. Wspierają pracę mózgu

Dlaczego ryby są zdrowe? To przede wszystkim cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (DHA i EPA), które mają niezwykle istotne znaczenie dla układu nerwowego. Jedząc ryby, wspierasz pracę mózgu oraz zapobiegasz procesom degeneracyjnym (m.in. demencji). Wysokie spożycie DHA i EPA w przypadku dzieci pomaga z kolei w rozwoju intelektualnym.

2. Dbają o układ krążenia

Chcesz mieć zdrowe serce? Jedz ryby! Wartości odżywcze ryb (w tym wysoka zawartość DHA i EPA)  wspierają utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Według badań, spożywając ryby dwa razy w tygodniu, zmniejszasz m.in. ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

3. Zawierają cenne witaminy i minerały

Właściwości odżywcze ryb wynikają z wysokiej zawartości witamin i minerałów. Są to m.in. wapń (100 g sardynek dostarcza aż 330 g wapnia, co stanowi ⅓ dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej). Ryby dostarczają do organizmu również cynk, magnez potas, selen i jod. Jakie witaminy mają ryby? Zawierają one duże ilości witamin z grupy B, a także A, D i E.

4.Działają antydepresyjnie

Utrzymujący się przez długi czas niewłaściwy stosunek kwasów omega-6 do omega-3 zwiększa ryzyko depresji. Jak to możliwe? Kwasy omega-3 biorą udział w syntezie dopaminy i serotoniny. Dlatego warto je jeść nie tylko ze względu na witaminy w rybach, ale i lepszy nastrój.

5. Zapobiegają otyłości

Większość gatunków ryb jest mniej kaloryczna od mięsa. Zawarty w rybach jod przyspiesza też przemianę materii, zaś potas ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Wszystko to sprawia, że ryby w diecie to element zbilansowanego jadłospisu, który pomoże w utrzymaniu prawidłowej wagi.

6. Wpływają pozytywnie na wzrok

Jak jeszcze wpływają na organizm ryby? Właściwości zdrowotne to także korzystne oddziaływanie na wzrok. Zasługa w tym witaminy A (niezbędna do funkcjonowania tkanki nabłonkowej), selenu (chroni przed zaćmą) i kwasów omega-3 (wspierają siatkówkę oka).

7. Poprawiają profil lipidowy

Kwasy tłuszczowe obniżają poziom trójglicerydów. Jednocześnie podwyższają stężenie „dobrego” cholesterolu, czyli frakcji HDL. Efektem jest zaś lepszy profil lipidowy oraz mniejsze ryzyko miażdżycy.

8. Wzmacniają odporność

Zawarty w rybach selen jest niezbędny do wytwarzania przeciwciał zwalczających wirusy i bakterie. W prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego pomagają też miedź (działa przeciwzapalnie) i kwasy omega-3 (działają antybakteryjnie). A jakie ryby mają najwięcej omega-3? Są to przede wszystkim łosoś, śledź, makrela i sardynki.

9. Zmniejszają ryzyko anemii

Mięso ryb zawiera żelazo w postaci hemowej, która jest najlepiej przyswajana przez organizm. Tworzenie się czerwonych krwinek wspierają też m.in. cynk i magnez. Wysokie spożycie ryb obniża w ten sposób ryzyko anemii.

10. Wpływają korzystnie na skórę i włosy

Witaminy A i E dbają o kondycję skóry, opóźniając proces starzenia. Na włosy i skórę wpływa też odpowiednia zawartość tłuszczu w rybach, a dokładniej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega-3 utrzymuje właściwe nawilżenie, a nawet pomaga wygładzić skórę.

Co zrobić, aby spożywać więcej ryb?

Jakie ryby warto jeść, aby zatroszczyć się o swoje zdrowie? Najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych znajdziesz w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś. Cenne witaminy i minerały zawierają też m.in. dorsz i sandacz. Co zrobić, aby spożywać ich jak najwięcej? Lunch Service to bogactwo potraw rybnych w różnorodnych odsłonach. Znajdziesz je nie tylko w potrawach vege, ale też m.in. w gorącym bufecie i licznych przystawkach. Wyśmienite propozycje sprawią, że pokochasz smak ryb oraz jeszcze chętniej włączysz je do diety.

Nie przekroczono minimalnej kwoty zamówienia (300.00 zł) aby wysłać zamówienie.
Zamknij
WARTOŚĆ ZAMÓWIENIA
0zł
+55.00zł*
cena netto
0zł
+67.65zł*
cena brutto
*koszt dostawy
MOJE ZAMÓWIENIE
WARTOŚĆ ZAMÓWIENIA
Podgląd do druku
MÓJ STÓŁ
0zł
+55.00zł*
cena netto
0zł
+67.65zł*
cena brutto
*koszt dostawy