
Przyprawy, na które warto zwrócić uwagę w swojej diecie
Czy wiesz, że niektóre przyprawy mogą wspomagać odchudzanie? Dzięki nim dania będą pyszne i aromatyczne, a jednocześnie wzbogacisz swoją dietę o niezbędne składniki odżywcze i szybciej pozbędziesz się nadprogramowych kilogramów. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakich przypraw używać na diecie!
Czy przyprawy są zdrowe?
Pierwsze wzmianki o używaniu przypraw sięgają czasów prehistorycznych. Aromatyczne przyprawy powstają z różnych części roślin i stanowią idealny dodatek do wielu dań i napojów. Zioła i mieszanki przypraw, które wykorzystujemy na co dzień w kuchni, mają wiele cennych właściwości. Nie tylko zmieniają smak, aromat i kolor potraw, ale także mogą mieć działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.
Jakie jeszcze występują zależności między przyprawami a zdrowiem? Obecność przypraw wzmaga uczucie sytości, zmniejsza głód i korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Przyprawy stymulują procesy trawienia, aktywność enzymów, a nawet wydzielanie kwasów żółciowych.
Doskonałe efekty przynosi również stosowanie ostrych przypraw na diecie. Występująca w papryce kapsaicyna ma działanie termogeniczne, co oznacza, że wywołuje wzrost temperatury ciała, a tym samym wpływa na wzrost tempa metabolizmu i zmniejsza potencjalne spożycie kalorii w ciągu dnia. Jakie jeszcze przyprawy warto stosować w codziennej diecie?
Kurkuma
Przyprawy i ich prozdrowotne właściwości są znane ludziom już od dawna. Nie inaczej jest w przypadku kurkumy, która posiada bardzo szerokie spektrum działania. Przede wszystkim zawiera kurkuminę, silny przeciwutleniacz, który spowalnia procesy starzenia się organizmu. Kurkuma zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i ma działanie przeciwzapalne. Możesz ją wykorzystać do przyrządzenia aromatycznej zupy, curry z kurczakiem lub innych pysznych potraw kuchni indyjskiej. Kurkuma może pomóc w:
- łagodzeniu objawów alergii,
- walce z infekcją lub przeziębieniem,
- obniżeniu poziomu cholesterolu,
- poprawie funkcjonowania układu pokarmowego,
- zwiększeniu elastyczności stawów.
Lubczyk
Lubczyk to przyprawa wyjątkowo chętnie stosowana w polskiej kuchni. Świetnie nadaje się do przyprawiania zup, sosów i gulaszów. Lubczyk możesz też wyhodować samodzielnie w domowych warunkach. Doskonale rośnie w ogródku lub na kuchennym parapecie. Warto to zrobić, ponieważ lubczyk jest bogaty w różne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Właściwości tego aromatycznego zioła to:
- działanie przeciwzapalne,
- wspomaganie regeneracji układu moczowego,
- działanie uspokajające.
Cynamon
Cynamon to bardzo popularna przyprawa, chętnie dodawana do głównych dań, marynat, zup i deserów. Odrobina cynamonu może całkowicie odmienić smak potrawy. Ta przyprawa doskonale komponuje się z jabłkiem, ale możesz też użyć jej do doprawienia mięsa lub ryżu. Szczyptę cynamonu dodaje się na przykład do tradycyjnej arabskiej sałatki Tabbouleh z kaszą kuskus i świeżym ogórkiem. Jakie właściwości ma cynamon? Są to przede wszystkim:
- poprawa apetytu,
- regulowanie procesów trawienia,
- działanie antybakteryjne i antygrzybiczne,
- hamowanie rozwoju grzybów,
- regulowanie poziomu cukru we krwi,
- obniżanie poziomu cholesterolu.
Czarnuszka
Czarnuszka to przyprawa, której nie może zabraknąć w Twojej diecie. Drobne czarne ziarenka poprawiają walory wizualne i smakowe każdej potrawy. Możesz ją dodawać do pieczywa, sałatek, mięsa i ryb. Ta niepozorna przyprawa skrywa w sobie wyjątkowe właściwości. Zaliczamy do nich:
- działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe,
- działanie antyalergiczne,
- jest naturalnym antybiotykiem,
- obniża poziom cukru we krwi,
- wspiera działanie układu odpornościowego,
- zapobiega wrzodom żołądka,
- zawiera wiele witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Przyprawy w diecie – dlaczego warto?
Prozdrowotne właściwości ziół i przypraw sprawiają, że stanowią one nieodłączny składnik zdrowej i zbilansowanej diety. Świat przypraw jest bardzo różnorodny. W efekcie każdy znajdzie dla siebie mieszanki, które idealnie wpisują się w kulinarne preferencje. Jeśli zastanawiasz się jak dobierać przyprawy – co do czego pasuje – pamiętaj, że w stosowaniu ziół i przypraw ważny jest umiar. Zawsze czytaj dokładnie przepisy i nie przekraczaj zalecanych ilości danego produktu. Odpowiednio dobrany zestaw przypraw sprawi, że Twoje dania będą wyraziste, smaczne, zdrowe i sycące.