Uwaga, bardzo nam przykro, ale w tygodniu 12-16 grudnia nie jesteśmy w stanie przyjąć już Waszych zamówień.

Zamknij okno

Czy regularność posiłków ma znaczenie?

20 czerwca, 2024 r.

Zdrowe odżywianie polega nie tylko na zwracaniu uwagi na zawartość talerza. Istotny jest cały schemat żywieniowy, w tym regularność, z jaką zasiadasz do stołu. Dlaczego warto pamiętać o jedzeniu posiłków o stałych porach? Poznaj korzyści i dowiedz się, co zrobić, aby odżywiać się regularnie.

Korzyści z regularnego spożywania posiłków

Ludzki organizm potrzebuje systematycznego dostarczania odpowiedniej dawki energii. Dzięki temu jest w stanie prawidłowo funkcjonować, a także zapewniać doskonałe samopoczucie. Dlaczego warto jeść o stałych porach? Zbyt mała ilość posiłków, jak również zbyt długie przerwy między nimi sprawiają, że organizm chce jak najszybciej wyrównać straty energetyczne. Efektem może być wzmożony apetyt, a także rozchwiana gospodarka węglowodanowo-lipidowa. Regularne jedzenie przynosi zatem korzyści zarówno dla zdrowia, jak i wyglądu. Jakie jeszcze zalety warto wziąć pod uwagę? Dowiesz się tego poniżej.

Pomoc w utrzymaniu prawidłowej wagi

Łatwiejsze dbanie o szczupłą sylwetkę to jeden z najważniejszych pozytywów, jakie daje jedzenie o stałych porach. Efekty to mniejsze ryzyko otyłości oraz zaburzeń metabolicznych. Jak to możliwe? Nieregularne jedzenie powoduje nadmierne gromadzenie tkanki tłuszczowej. Wielogodzinne przerwy między posiłkami sprawiają, że obniża się tempo przemiany materii. Jednocześnie zwiększa się ryzyko zmniejszenia wydatków energetycznych, co może z kolei skutkować wzrostem masy ciała.

Nieregularne pory posiłków sprzyjają zaburzeniom w odczuwaniu sytości. Stłumienie głodu staje się wtedy trudniejsze, co prowadzi do przejadania się. Regularne odżywianie pomaga w zapanowaniu nad głodem. Szybciej się najadasz, dzięki czemu kaloryczność posiłków jest mniejsza.

Uregulowana gospodarka węglowodanowa i lipidowa

Co daje regularne jedzenie? Jest to również ogromne wsparcie dla gospodarki węglowodanowej. Warto wiedzieć, że podczas spożywania obfitych posiłków dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. A to stanowi z kolei bodziec do intensywniejszego wydzielania insuliny przez trzustkę. Wahania stężenia insuliny są znacznie mniejsze w przypadku osób jedzących w regularnych odstępach czasu. I co za tym idzie, maleje ryzyko otyłości.

Regularne spożywanie posiłków dba również o prawidłowy profil lipidowy. Podczas napadów głodu zwiększa się wrażliwość na bodźce wzrokowe i zapachowe. W takich momentach chętniej sięga się po tłuste oraz słodkie potrawy, które podnoszą stężenie trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu. I dlatego osoby jadające o regularnych porach często mają lepszy profil lipidowy.

Jak powinien wyglądać rozkład posiłków?

Jakie przerwy między posiłkami są najkorzystniejsze dla organizmu? Zgodnie z zaleceniami dietetyków, każdego dnia należy spożywać od 4 do 5 posiłków. Dzięki temu organizm racjonalnie gospodaruje energią oraz nie gromadzi jej na zapas. Przyjmuje się także, że przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny. Znaczenie ma również procentowy rozkład energii, który ma wyglądać następująco:

  • śniadanie – 25-30 proc.,
  • II śniadanie – 5-10 proc.,
  • obiad – 30-35 proc.,
  • podwieczorek – 5-10 proc.,
  • kolacja – 15-20 proc.

Stosując powyższy schemat, nie dopuścisz do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Brak uczucia głodu poprawi też koncentrację, odporność na stres oraz wpłynie korzystnie na wydolność organizmu, a także ogólne samopoczucie.

O jakich porach jeść posiłki? Wszystko zależy od ustalonego rytmu dnia, w tym pory wstawania i zasypiania. Śniadanie należy jeść najpóźniej 2 godziny po przebudzeniu, z kolei kolację ok. 2-3 godziny przed pójściem spać. Pozostałe posiłki warto ustalić w równych odstępach czasu. Może to wyglądać następujące: śniadanie – godzina 7, II śniadanie – godz. 10, obiad – godz. 13, podwieczorek – godz. 16, kolacja – godz. 19.

Co zrobić, aby jeść regularnie?

Racjonalne żywienie to zbilansowana dieta oraz spożywanie posiłków o stałych porach. Pamiętając o powyższych zasadach, możesz łatwo zadbać o swoje zdrowie, a także zatroszczyć się o szczupłą sylwetkę. Co więc zrobić, aby dostarczyć do organizmu cenne składniki? I jak jeść regularnie? Rozwiązanie to Lunch Service. Odpowiednio skomponowany catering sprawi, że będziesz trzymać się swoich żywieniowych zasad przy każdej okazji. Zapoznaj się z ofertą i sprawdź nasze propozycje na m.in. lunch przekąskowy i konferencje. Przekonaj się, że zdrowa dieta może być pyszna, a zarazem efektowna!

Nie przekroczono minimalnej kwoty zamówienia (500.00 zł) aby wysłać zamówienie.
Zamknij
WARTOŚĆ ZAMÓWIENIA
0zł
+55.00zł*
cena netto
0zł
+67.65zł*
cena brutto
*koszt dostawy
MOJE ZAMÓWIENIE
WARTOŚĆ ZAMÓWIENIA
Podgląd do druku
MÓJ STÓŁ
0zł
+55.00zł*
cena netto
0zł
+67.65zł*
cena brutto
*koszt dostawy